Review

God of War

God Of War

Ότι αρμόζει σε έναν θεό. Το ξεχασμένο Review. (Ξεφορτώνοντας το backlog #3) (Spoilers)

Τι να πει κανείς για το God of War, ένα από τα μεγαλύτερα franchises της Sony και του PlayStation. Ο Kratos έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στην gaming ιστορία έχοντας έρθει αντιμέτωπος με όλο το δωδεκάθεο. Μετά όμως την αρχική τριλογία του God of War, το Santa Monica Studio αποφάσισε να διαλέξει διαφορετικό δρόμο για το Θεό του πολέμου.

Ο Kratos πλέον έχει μετακομίσει στην σκανδιναβική μυθολογία και συγκεκριμένα στο Midgard. H γυναίκα του μόλις έχει πεθάνει και ο ίδιος μαζί με τον γιο του Atreus θα ψάξουν να βρουν το ψηλότερο βουνό στο βασίλειο προκειμένου να σκορπίσουν τις στάχτες της από κει, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία της. Εδώ να πούμε ότι το παιχνίδι δεν είναι reboot και ο Κratos είναι ο ίδιος των προηγούμενων παιχνιδιών κουβαλώντας μαζί όλη την ιστορία του.

Αρχικά να πούμε πως το παιχνίδι είναι πανέμορφο. Τα γραφικά του είναι φοβερά, οι τοποθεσίες του μαγευτικές και τα πάντα έχουν σχεδιαστεί με εκπληκτική λεπτομέρεια. Να σημειώσουμε πώς όλο το παιχνίδι είναι ένα συνεχόμενο μονόπλανο, πράγμα πρωτοποριακό για video game το οποίο δίνει μία κινηματογραφική αύρα στον τίτλο.

God of War

Ο Kratos πλέον έχει μεγαλώσει και είναι πιο ώριμος, ένα στυλ που του πηγαίνει απίστευτα. Παρόλα αυτά κρύβει ακόμα μέσα του την οργή και την μανία που τον έχουμε συνηθίσει. Ο Atreus είναι λίγο σπαστικός πολλές φορές αλλά κάνουν ωραίο δίδυμο. Ακόμα στο παιχνίδι βλέπουμε, όπως είναι φυσιολογικό, πολλά πλάσματα από τη σκανδιναβική μυθολογία τα οποία είναι εντυπωσιακά σχεδιασμένα.

Το gameplay του έχει αλλάξει ριζικά. Από κλασσικό hack ‘n slash πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα τύπου open world RPG. Ο παίκτης πλέον διαλέγει μέσα από πανοπλίες, λαβές, μαγέματα (τα οποία όλα αναβαθμίζονται) όπως επίσης μαζεύει experience points προκειμένου να αποκτήσει νέες ικανότητες. Κανονικό RPG. Το μόνο αρνητικό που βρήκα στο όλο σύστημα είναι ότι δεν υπάρχει κατηγορία inventory όπως στα κλασικά RPG προκειμένου τα αντικείμενα να είναι πιο οργανωμένα και να έχει ο παίχτης έναν καλύτερο μπούσουλα.

God of War

Όπως είπαμε ο κόσμος του είναι τύπου open world. Και λέμε “τύπου” επειδή, ναι μεν ο παίχτης μπορεί να πάει σε όποια περιοχή θέλει αλλά οι περιοχές είναι γραμμικές. Πλέον υπάρχει η κυρία ιστορία αλλά και πολλά side missions που μπορεί να κάνει ο παίχτης ενώ υπάρχουν και πολλά μυστικά (τεχνουργήματα, θησαυρούς κτλ.) που μπορεί να ψάξει να βρει. Γενικά το παιχνίδι έχει μπόλικη εξερεύνηση και οι περιοχές του είναι τόσο καλοσχεδιασμένες, όπως και το level design του, που σε τραβάει να τις ψάξεις.

Το σύστημα μάχης του έχει επίσης αλλάξει. Υπάρχουν light και heavy attack κουμπιά (στο R1 και R2 αντίστοιχα), πλήκτρο για αποφυγή και roll out (X), πλήκτρο για ασπίδα (L1) και ένα πλήκτρο που είναι αφιερωμένο στον Atreus ο οποίος μέσα στη μάχη ενεργεί μόνος του αλλά πατώντας το τετράγωνο πετάει βέλη στον εχθρό. Επίσης και αυτός αναβαθμίζεται συμμετέχοντας πιο ενεργά στη μάχη και πετώντας πιο δυνατά βέλη. Είναι ένα σύστημα μάχης που πιστεύω ταιριάζει πολύ στο God of War αν και άργησα να το συνηθίσω.

God of War

Όσον αφορά την μουσική, δεν είναι το ίδιο δυνατή και έντονη όπως στα προηγούμενα God of War (δεν έχει κομμάτια όπως το Poseidon’s Wrath ή το Brothers of Blood) αλλά έχει σημεία που σε ανατριχιάζουν, είναι επική και απόλυτα ταιριαστή. Τα ηχητικά εφέ είναι επίσης εξαιρετικά (τσεκούρι, ασπίδα κτλ.) νιώθοντας την ένταση σε κάθε μάχη που δίνει ο Kratos.

Θεωρώ το God of War αριστούργημα. Το Santa Monica Studio έχει κάνει μία εκπληκτική δουλειά και φαίνεται ότι έχει ρίξει κόπο και μεράκι στην δημιουργία του παιχνιδιού. Πάντως δεν λείπουν και τα αρνητικά. Θα ήθελα περισσότερα και ουσιώδη boss fights αλλά και περισσότερους θεούς αφού στην ουσία είδαμε μόνο έναν. Ειδικά από τη στιγμή που μέσα στο παιχνίδι ακούμε συνέχεια για τον Odin και τον Thor, θα έπρεπε να μας δείξουν τουλάχιστον κάτι. Αν και πιθανότατα μας τους κρατάνε για το επόμενο. Επίσης να πω ότι συνάντησα κάποια bugs τα οποία με ανάγκασαν να πατήσω restart από checkpoint αλλά ήταν μόνο 2-3 στο σύνολο του παιχνιδιού. Αυτά όμως δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το νέο God of War είναι ένα πραγματικό έπος και ένα ταξίδι που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει για όποιον έχει PS4.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9/10