Review

Extraction

Extraction

Ένας Hemsworth δεν φέρνει την άνοιξη. "Extraction" Review. SPOILERS.

Το Netflix συνεχίζει να προσπαθεί να ανεβάσει την ποιότητα των ταινιών του κάνοντας συνεργασίες με πολύ μεγάλα ονόματα του Hollywood. Το "Extraction" διαφημίστηκε πολύ με τον πρωταγωνιστηκό ρόλο να έχει ο Thor του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel Chris Hemsworth και παραγωγούς τα αδέρφια Russo, σκηνοθέτες του "The Avengers: Endgame". Ο Joe Russo μάλιστα έχει γράψει και το σενάριο της ταινίας. Έτσι τολμούμε να πούμε ότι οι προσδοκίες μας βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Extraction

Στο Extraction βλέπουμε έναν πρώην στρατιωτικό, τον Tyler Rake, ο οποίος έχει χάσει τον γιο του, έχει χωρίσει με την γυναίκα του και πλέον εργάζεται ως μισθοφόρος. Η αποστολή του είναι να σώσει τον γιο ενός μεγαλοεμπόρου ναρκωτικών τον οποίο έχουν απαγάγει. Στην αρχή όλα κυλάνε βάση σχεδίου. Έχει σώσει τον μικρό Ovi από τα χέρια των απαγωγέων και περιμένει την πληρωμή του προκειμένου να τον παραδώσει. Όμως γρήγορα θα καταλάβει ότι δεν έχουν σκοπό να τον πληρώσουν. Η ταινία καταλήγει σε ένα μεγάλο κυνηγητό που στο πρώτο μισό της ο Tyler Rake προσπαθεί να ξεφύγει από αυτόν που του ανέθεσε την αποστολή και στο άλλο μισό από τους απαγωγείς του μικρού.

Πολλά πράγματα δεν πάνε σωστά στο "Extraction". Καταρχάς να πούμε ότι είναι μια ταινία η οποία ξεκινάει από το τέλος της, δηλαδή βλέπουμε μια σκηνή από το τελός και έπειτα μας δείχνει πώς οδηγηθήκαμε εκεί. Δεν είναι κάτι που μου αρέσει αλλά δεν ειναι και κακό, είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Δεν θα πω για την πρώτη σκηνή του Rake που τον βλέπουμε να πηδάει από έναν γκρεμό 30 μετρών μέσα σε μια λίμνη για να κάνει διαλογισμό. Δεν θα πω για την φτωχή και άστοχη προσπάθεια του σεναριογράφου να δώσει προσωπικότητα σε κάποιους χαρακτήρες, όπως στην αρχηγό της ομάδας του Rake που στην αρχή την δείχνει να παίζει με κάτι μπαλάκια στο χέρι της ή στον Ovi που κάνει νευρικές κινήσεις με τα δάχτυλά του λόγω του πιάνου.

Extraction

Θα πω όμως για κάποια πράγματα που χτύπησαν άσχημα. O Tyler Rake υποτίθεται είναι ένας cool τύπος ο οποίος δεν έχει τίποτα να χάσει. Ή τουλάχιστον έτσι υποθέτουμε μιας και δεν υπάρχει καθόλου backstory. Τα ελάχιστα που μαθαίνουμε γι αυτόν είναι από μία άκυρη σκηνή στη μέση της ταινίας που φαίνεται λες και του παίρνουν συνεντευξη. Επιλέον αυτή η σκηνή και γενικά η ταινία θέλει να χτίσει πάνω στο δέσιμο του Rake με τον Ovi, πράγμα που δεν γίνεται ποτέ και γενικά είναι κάτι που δεν δουλεύει. Ούτε ακόμα και με την τελευταία σκηνή με τον μικρό να βουτάει από τον βατήρα και να κάνει κάτι αντίστοιχο με τον Rake στην λίμνη, κάτι που επίσης δεν κολλάει αφού ο Ovi δεν θα μπορούσε να ξέρει την συγκεκριμένη (ίσως) “συνήθεια”.

Επίσης κάτι που είναι αρνητικό στην ταινία είναι ο απαγωγέας ή αλλιώς ο “μεγάλος” κακός. Τον βλέπουμε στην αρχή να πετάει ένα πιτσιρίκι από την ταράτσα και να τραμπουκίζει παιδιά. Τίποτα άλλο. Είναι ίσως ο πιο παθητικός “κακός” χαρακτήρας που έχω δει ποτέ σε ταινία με την μόνη του ικανότητα να είναι ότι ελέγχει το στρατό. Κατά τα άλλα το μόνο που κάνει είναι να παρακολουθεί από το σπίτι του με κυάλια την τελική έκβαση της ταινίας χωρίς να έχει κάνει καν φανερή την παρουσία του στον πρωταγωνιστή ώστε να υπάρχει μια αντιπαλότητα. Χωρίς κεντρικό “κακό” η ταινία καταντά να έχει μόνο μπόλικους κομπάρσους ώστε να μπορεί να σκοτώνει ο Rake και τίποτα παραπάνω.

Το σενάριο γενικά θεωρώ πως έχει αρκετά ακόμα φάουλ και παρόλο που η ταινία βασίζεται σε νουβέλα, οπότε είναι λογικό να έχουν πάρει στοιχεία από εκεί, πιστεύω θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερο σε πολλά σημεία. Όπως καλύτερη θα μπορούσε να είναι και η σκηνοθεσία. Σε γενικές γραμμές δεν είναι άσχημη αν και θεωρώ ότι το παρακάνανε σε κάποια σημεία με την τρεμάμενη κάμερα. Επίσης βρίσκω υπερβολικό σε διάρκεια και αρκετά φιλόδοξο το μεγάλο μονόπλανο που βλέπουμε περίπου στο μισάωρο της ταινίας. Ενώ στην αρχή είναι ενδιαφέρον, στη συνέχεια καταντάει κουραστικό με τα κοψίματα του μοντάζ (τουλάχιστον στα μάτια μου) να φαίνονται πεντακάθαρα. Πάντως είναι κάτι ιδιαίτερο.

Extraction

Σε συνέχεια των παραπάνω, οφείλω να πω ότι το "Extraction" έχει πολυ ωραίες σκηνές δράσης είτε πρόκειται για μάχη σώμα με σώμα, είτε για κυνηγητό με αμάξια, είτε για πυροβολισμούς και εκρήξεις. Έχει και μια σκηνή όπου ο Rake αντιμετωπίζει μια συμμορία παιδιών στην ουσία, το οποίο είναι αρκετά περίεργο καθώς είναι κάτι που δεν συνηθίζεται και με τον τρόπο που το δείχνει ενδεχωμένος να περνάει και κάποια μηνύματα. Πάντως ο Hemsworth το έχει αυτό το στυλ (του σκληρού, σκοτώνω και δεν πληρώνω) και είναι εξαιρετικός, αν και νομίζω ότι 2-3 φορές το βλέμμα του ξεφεύγει και κοιτάζει την κάμερα. Μπορεί να είναι και η ιδέα μου. Από εκεί και πέρα ο μικρός Ovi θέλει, κάνει ότι μπορεί αλλά μέχρι εκεί. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από ένα παιδί. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί όπως είπαμε παραπάνω είναι παρόντες απόντες. Ακόμα θεωρώ λάθος την μη χρησιμοποίηση του David Harbour σε έναν μεγαλύτερο ρόλο που θα είχε να δώσει κάτι παραπάνω στην ταινία καθώς θεωρώ την αξία του δεδομένη.

Το "Extraction" είναι μια μέτρια ταινία δράσης με αδύναμο σενάριο η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο όνομα του Hemsworth και των παραγωγών του. Οι σκηνές δράσεις του αξίζουν και με το παραπάνω αλλά από εκεί πέρα δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει και στην πορεία χάνει αρκετά το ενδιαφέρον του. Σίγουρα θα μπορούσε και καλύτερα.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10