Review

Ip Man 4: The Finale

Ip Man 4: The Finale

Ένα αντάξιο τέλος για τον Sifu. Ip Man 4: The Finale Review. SPOILER ALERT.

Σε όσους αρέσουν οι ταινίες πολεμικών τεχνών σίγουρα έχουν δει ή τουλάχιστον ακούσει για το Ip Man. Πρόκειται για μία τετραλογία ταινιών με πρωταγωνιστή τον Donnie Yen (βετεράνος του είδους) η οποία ξεκίνησε το μακρινό 2008 και μας διηγείται την ζωή του δασκάλου του Bruce Lee, πως συνεισέφερε στην εξάπλωση του κουνγκ φου και τις μάχες που έδωσε πάντα με την λίγη παραπάνω υπερβολή που έχουν όλες οι κινέζικες ταινίες τέτοιου είδους. Το Ip Man έφτασε πλέον στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο του κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα, δίνοντας μας πολύ όμορφες σκηνές μάχης.

Ip Man 4: The Finale

Στην τέταρτη ταινία βλέπουμε τον Ip Man να πηγαίνει στην Αμερική ψάχνοντας σχολείο για το γιο του. Εκεί θα πρέπει να πάρει μία συστατική επιστολή από την Κινέζικη Φιλανθρωπική Ένωση την οποία θα του αρνηθούν. Παράλληλα αναφέρεται και η γνωστή ιστορία του Bruce Lee με την αντίθετη στάση της Ένωσης σχετικά με την διάδοση το κουνγκ φου σε άλλες εθνικότητες πέρα από Κινέζους. Τελικά ο Ip Man θα κερδίσει την εύνοια της Ένωσης βοηθώντας τους και στην ουσία υπερασπίζοντας την τιμή τους καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με έναν στρατιωτικό ο οποίος θέλει να αποδείξει ότι το κουνγκ φου δεν αξίζει σαν πολεμική τέχνη μπροστά σε αυτή που διδάσκει στους πεζοναύτες, το καράτε. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με τον Ip Man να έχει διαγνωστεί με καρκίνο και να του απομένει μόνο ένας μήνας ζωής.

Το σενάριο σίγουρα δεν είναι πολύπλοκο αλλά περνάει αρκετά μηνύματα. Στην ουσία παίρνουμε μία γεύση για το πώς αντιμετωπίζονταν οι Κινέζοι μετανάστες εκείνη την εποχή, από το bullying του σχολείου μέχρι και τη γενικότερη αντιμετώπιση που είχαν όλοι. Από κει και πέρα έχουμε μία σχετικά απλή πλοκή χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές η οποία όμως κάνει πολύ καλά τη δουλειά της με αρκετές απολαυστικές σκηνές μάχης ενδιάμεσα.

Ip Man 4: The Finale

Ο Donnie Yen όπως είναι φυσιολογικό ξέρει άριστα τον συγκεκριμένο ρόλο και είναι αυτός που έχουμε συνηθίσει από τις προηγούμενες ταινίες παραμένοντας εντυπωσιακός όσον αφορά τις μαχητικές του ικανότητες. Τον κακό της ταινίας υποδύεται ο Scott Adkins, ακόμα ένας γνωστός λάτρης των πολεμικών τεχνών με πληθώρα αντίστοιχων ταινιών στο παλμαρέ του. Πολύ καλός και αυτός παριστάνοντας τον υπερόπτη αμερικάνο, με τις χαρακτηριστικές του κινήσεις να κλέβουν την παράσταση παρόλο που δεν είχε τόσο μεγάλο χρόνο όσο περίμενα μέσα στην ταινία. Επίσης πολύ ταιριαστός και ο ηθοποιός που υποδυόταν τον Bruce Lee τόσο εμφανισιακά όσο και στις κινήσεις του. Νομίζω έκανε πολύ καλή δουλειά.

Ip Man 4: The Finale

Οι μάχες είναι εξαιρετικές. Όλες οι χορογραφίες είναι πολύ προσεγμένες και φαίνεται πως έχει δοθεί εκεί βαρύτητα. Οι ηθοποιοί από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο είναι όλοι πολύ καλοί και ιδιαίτερα πειστικοί όσον αφορά τις ικανότητές τους. Το ζευγάρι όμως που ξεχώρισε όπως αναμενόταν είναι η τελική αναμέτρηση όπου ο Donnie Yen μαζί με τον Scott Adkins δίνουν ένα πολύ ωραίο θέαμα με εντυπωσιακές κινήσεις και μία μάχη αντάξια για το φινάλε της ταινίας.

Ip Man 4: The Finale

Το Ip Man 4 δεν είναι καλύτερη ταινία της τετραλογίας. Προσωπικά το ένα και το δύο μου άρεσαν περισσότερο. Παρόλα αυτά είναι μία ταινία πολεμικών τεχνών από τις αρκετά καλές του είδους η οποία τελειώνει ιδανικά την ιστορία του Ip Man. Μπορεί να μην έχει το έντονο σενάριο που θα σε κρατήσει σε αγωνία χωρίς να μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη αλλά βλέπεται ευχάριστα, έχει απολαυστικές μάχες και ίσως κάποιους κιόλας τους συγκινήσει. Σίγουρα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό.ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7,5/10